Într-o atmosferă plină de emoție și pasiune pentru cultura românească, Cea de-a VII-a ediție a Festivalului de Film din Banatul Montan a luat viață în pitorescul cadru al stațiunii Valea Cernei. Organizat în parteneriat de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România și Cenaclul Domogled, evenimentul a adunat iubitori ai cinematografiei și ai culturii într-un regal artistic menit să celebreze două mari personalități ale patrimoniului românesc: Ciprian Porumbescu și Dimitrie Cantemir.
Un moment de înaltă semnificație a fost acordarea Diploma de Excelență a orașului Băile Herculane regizorului Ioan Cărmăzan, președintele Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România. Ceremonia a fost condusă cu demnitate de primarul Cristian Miclău, care a subliniat importanța evenimentului în contextul Anului Cultural dedicat celor doi mari oameni de cultură.
„Anul acesta, România sărbătorește Anul Cultural Ciprian Porumbescu și Dimitrie Cantemir, iar pentru a evoca personalitățile acestora și la Băile Herculane, filmele dedicate celor două mari somități ale culturii românești sunt prezentate în cadrul festivalului. Acest lucru m-a determinat să acordăm o diplomă de excelență domnului Ioan Cărmăzan, regizor născut în Caraș-Severin, cetățean de onoare al Banatului de Munte, al Bocșei și al inimilor noastre. Mulțumesc, pe această cale, și prietenului și colegului meu din PNL Caraș-Severin, Ioan Cojocariu, cel care a inițiat acest maraton cultural”, a subliniat primarul Cristian Miclău.
Emoționat și recunoscător, regizorul Ioan Cărmăzan a exprimat sentimentele care l-au îndemnat să continue să susțină și să dezvolte aceste evenimente culturale de anvergură în zona sa natală. „Am venit cu sufletul deschis, m-am bucurat că domnul primar mi-a acordat o diplomă și că este alături de noi. Încercăm să facem din ce în ce mai bine, poate la anul vom face mai mult, avem planuri destul de mari. Eu consider acest loc binecuvântat, un loc aproape sfânt, și va trebui să facem tot ce este posibil pentru oamenii care vin aici din punct de vedere cultural. Sunt un om care sprijină ideea de cultură în Băile Herculane. Poate vom organiza și un festival de film documentar, poate vom realiza un festival de film artistic, de lungmetraj, poate vom crea și o mică cinematecă într-o sală dedicată iubitorilor de filme de colecție”, a declarat Cărmăzan.
Cu asemenea perspective încurajatoare și dedicație față de dezvoltarea culturală a zonei, Festivalul de Film din Banatul Montan continuă să fie o oază de inspirație și cunoaștere, aducând în prim-plan valorile și personalitățile care au conturat și continuă să influențeze cultura românească. Evenimentul rămâne o dovadă elocventă a faptului că cinematografia are puterea de a uni comunități și de a întări legăturile dintre trecut și prezent, reafirmând astfel identitatea și bogăția patrimoniului cultural național.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.