APROAPE 300 DE PERMISE DE CONDUCERE REȚINUTE DE POLIȚIȘTII DIN CARAȘ-SEVERIN, ANUL ACESTA, PENTRU CONDUCEREA SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI ȘI A DROGURILOR
Modificări legislative privind condițiile de restituire a permisului de conducere reținut
Până în prezent, restituirea permisului de conducere reținut ca urmare a detectării preliminare, în salivă, a prezenței unor substanțe din categoria celor psihoactive, se putea face doar în baza soluției de clasare dispuse în faza urmăririi penale.
În urma modificărilor legii adoptate luna aceasta, unei persoane care conduce un autovehicul pe drumurile publice sub influența substanțelor psihoactive, rezultatul la testarea cu aparatul drugtest fiind pozitiv pentru cel puțin una dintre substanțe, i se reține permisul de conducere, însă, modificarea legală constă în faptul că există posibilitatea, conform OUG nr. 29 din 10 august 2023, de modificare și completare a OUG nr.195 din 2002 privind circulația pe drumurile publice, de a i se restitui permisul de conducere dacă rezultatul analizelor mostrelor biologice de sânge efectuate în cadrul instituțiilor medico-legale autorizate indică absența în organism a substanțelor psihoactive.
Vă reamintim că infracțiunea de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, prevăzută de art. 336 Cod penal reprezintă infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice, iar conducătorul auto aflat în trafic sub influența substanțelor psihoactive riscă o pedeapsă, conform Codului penal, cu închisoarea de la unu la 5 ani sau cu amendă.
Începând de luna trecută, conform legii, cel care conduce un autovehicul pe drumurile publice sub influența substanțelor psihoactive și provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei, în caz de condamnare, nu va beneficia de suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
Dacă cel care comite fapta are o anumită calitate, respectiv efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase, ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa prevăzută de lege este mai mare, respectiv închisoarea de la 2 la 7 ani.
În cazul infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive, legiuitorul nu a stabilit o limită sau un prag al concentrației de substanță când infracțiunea se pedepsește, cum este în cazul conducerii sub influența alcoolului. Determinarea prin analize medicale a unei valori de substanțe psihoactive în organism este suficientă pentru a exista suspiciunea rezonabilă că fapta a fost săvârșită.
De la începutul anului și până în prezent, polițiștii din Caraș-Severin au depistat 291 de conducători auto care conduceau autovehicule sub influența alcoolului și a substanțelor psihoactive, dintre aceștia 44 sub influența drogurilor, tuturor fiindu-le suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.
Exemple:
Azi-noapte, la ora 01.10, polițiști de la Poliția Municipiului Caransebeș au depistat un bărbat de 28 de ani din municipiu, care conducea un autoturism pe strada Nicolae Bălcescu, iar la testarea alcooltest avea o alcoolemie de 0,76 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Ieri, 16 august, la ora 17.00, polițiști de la Poliția Orașului Oravița au oprit pentru control pe DN 57, un autoturism condus de un bărbat de 55 de ani, care avea o alcoolemie de 1,19 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Ambii bărbați au fost conduși la spital unde le-au fost prelevate mostre biologice de sânge, iar polițiștii continuă cercetările în cadrul dosarelor penale întocmite.
NU UITAȚI! Consumul de alcool sau substanțe psihoactive afectează capacitatea de a conduce vehicule pe drumurile publice. Fiți conștienți și responsabili în trafic!
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.