Azi-noapte, la ora 23.10, polițiști de la Biroul Rutier Reșița au oprit pentru control, pe bulevardul A.I.Cuza, o motocicletă condusă de un tânăr de 21 de ani, din județul Dolj, care se afla sub influența substanțelor psihoactive.
Aparatul drugtest a indicat rezultat pozitiv pentru amfetamină.
De asemenea, polițiștii au stabilit că tânărul nu deținea permis de conducere corespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul.
Tânărul a fost condus la spital pentru prelevarea mostrelor biologice, iar polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul și conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența substanțelor psihoactive.
*
Luni, la ora 23.26, un bărbat de 34 de ani din Caransebeș a condus un autoturism pe strada Luță Ioviță din municipiu, iar, la efectuarea manevrei de mers înapoi, a acroșat cu partea din spate a autoturismului un alt autoturism staționat în spatele acestuia, rezultând avarierea celor două autovehicule.
La testarea cu aparatul etilotest, bărbatul avea o alcoolemie de 0.88 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Și în acest caz a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului, iar polițiștii continuă cercetările.
*
Consumul de alcool la volan se pedepsește indiferent de valoarea indicată de aparatul etilotest, începând de la valoarea de 0.01 mg/l alcool pur în aerul expirat. În România, toleranța față de conducerea sub influența băuturilor alcoolice este 0.
Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, având la testarea alcooltest valori cuprinse între 0.01 mg/l și 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat, constituie faptă contravențională și se sancționează cu amendă de la 1.305 lei până la 2.900 lei și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile. În cazul unui accident rutier suspendarea se aplică pentru 120 de zile. Reducerea perioadei de suspendare nu se mai aplică în aceste cazuri, testarea pentru redobândirea permisului rămânând însă obligatorie.
În cazul în care valoarea indicată de aparatul etilotest depășeste 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se vor recolta mostre biologice de sânge în vederea determinării alcoolemiei. Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă conducerea unui vehicul sub influența alcoolului a cărei valoare depășeste 0.80 mg/l alcool pur în sânge.
Cu aceeași pedeapsă se sancționează și conducătorul auto aflat sub influența substanțelor psihoactive, care conduce un vehicul pe drumurile publice.
Forma agravantă a acestor infracțiuni o constituie situația în care conducătorul auto aflat sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere. În aceste cazuri pedeapsa prevăzută de Codul penal este închisoarea de la 2 la 7 ani.
De asemenea, refuzul șoferului de a se supune la prelevarea de mostre biologice este infracțiune și se pedepsește, la fel ca în cazul conducerii sub influența alcoolului, cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Pe lângă aceste consecințe juridice, riscurile implicării într-un accident rutier pot fi dintre cele mai grave, acestea crescând exponențial! Studiile medicale indică faptul că alcoolul și substanțele psihoactive afectează funcționarea normală a sistemului nervos central și diminuează substanțial viteza de reacție, simțurile vizuale și auditive și alterează capacitatea de percepție și de mișcare, afectând astfel sănătatea, dar și abilitatea de a controla un vehicul.
NU UITAȚI!
Începând de luna aceasta, legislația penală a fost modificată, iar persoanele care conduc un vehicul fără a deține permis de conducere, sub influența alcoolului, depășind 0,8 g/l alcool pur în sânge sau sub influența substanțelor psihoactive și provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei, nu vor putea beneficia de suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, în caz de condamnare.
Pe tot parcursul cercetărilor într-un dosar penal, conducătorului auto îi este suspendat dreptul de a conduce. În cazul condamnării acestuia, se dispune anularea permisului pentru o perioadă de 1 an, fiind pasibil și de aplicarea unei interdicții de a conduce, pe o perioadă de timp decisă de instanța de judecată.
În cazul fiecărui conducător auto, valoarea indicată de aparatul etilotest sau etilometru variază în funcție de greutatea corporală, frecvența și intervalul de timp trecut de la consumul de alcool până la testare sau tipul de alcool consumat.
În cadrul testării cu privire la consumul de substanțe psihoactive realizate cu sistemul Drager DrugTest din dotarea Poliției, se analizează rapid și cu acuratețe, o probă de salivă prelevată de la persoana care face obiectul testării, iar sistemul poate identifica în câteva minute, până la 8 substanțe psihoactive, precum și derivați ai acestora.
Substanțele psihoactive pot rămâne în sânge o perioadă îndelungată după consum, în funcție de mai mulți factori care diferă de la o persoană la alta.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.