Iata interpelarea adresata in Parlament de catre domnia sa:
Domnule ministru interimar al Energiei,
În anul 2018, vârful de producție mediu lunar de energie electrică a fost de 8.663 MW, în luna februarie. În 2019 a fost de 7.714 MW, tot în februarie. În 2020 a fost de 7.225 MW, de data asta în ianuarie, iar în 2021 de 7.613 MW, în luna februarie. Așadar, cam atât putem: sub 8.000 MW ca putere de vârf. Capacități de import avem până la o putere de vârf de 2.500 MW. Deci, peste 10.000 MW avem mari probleme. Uriașe. Nu avem unde produce și nici nu avem de unde importa.
La mijlocul lunii ianuarie și la sfârșitul lunii februarie 2018, România a avut un vârf de „consum” de electricitate, caracterizat printr-o putere netă de vârf de peste 10 000 MW. Acel consum a fost mult prea mare pentru cât produceam noi atunci, motiv pentru care situația s-a salvat importând electricitate. Iarna aceasta, un vârf de consum similar ar putea să ne lase fără alimentare cu energie electrică. Mai simplu spus, după ce că prețul energiei electrice s-a dublat, nici măcar nu suntem siguri că vom produce suficientă pentru a ieși din iarnă!
La fel de dezastruos stau lucrurile și în cazul gazelor. În ultimii ani, importurile de gaze naturale din Rusia nu depășeau 10% din consumul intern, acum ajung la peste 25%, după o degradare severă a producției în anii 2020-2021! Iar cât privește prețul gazelor de import, acestea sunt de 300 dolari/1.000 metri cubi doar pentru cei care un contracte bilaterale pe termen lung cu Gazprom, dar pentru noi acest preț este aproape 1.000 de dolari/1.000 metri cubi, acum în septembrie. Paradoxal, cantitățile prea mici de gaze extrase au condus la o criză gigantică tocmai într-o țară care are gaz și care se laudă că deține a doua cea mai mare rezervă din Uniunea Europeană! Iată, de exemplu, Romgaz (deținută în proporție de 70% de stat) și-a redus producția de la 5,5 miliarde de metri cubi, în 2015, la 4,5 miliarde de metri cubi, în 2020. Mai mult, Președintele Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG), domnul Cătălin Niță, susţine că la acest moment cantitățile de gaze sunt limitate și că ar trebui să sperăm la o iarnă ușoară, ca să nu avem probleme. În paralel, consumatori de gaze din industrie au explicat că de luna trecută nu mai reușesc să găsească gaze de cumpărat, în România.
Nu în ultimul rând, declarația din presă a CEO-ului E.ON România, domnul Volker Raffer, este de-a dreptul șocantă: în cazul în care iarna este una severă „tehnic nu este posibil să acoperi necesarul cu producție și depozite”. În acest caz, spune șeful E.ON România, este nevoie de importuri, iar România nu știe încă în momentul de față de unde va importa gaz.
Vă solicit să ne precizați planul de măsuri pe care îl propune Guvernul pentru finalul acestui an, pentru a asigura cetățenii României că nu vor sta în beznă sezonul acesta rece și nu vor face frig în case.
Solicit răspuns în scris.
Vă mulțumesc!
Ion Mocioalcă
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.