Sursa: I.P.J. Caraș-Severin
Activitatea la care au participat aproximativ 30 de copii s-a desfășurat în curtea Colegiului Național ”Mircea Eliade” din Reșița.
Temele abordate au vizat prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor, atât în viaţa reală cât şi în mediul on-line, siguranța rutieră, precum și prevenirea fenomenului de bullying în rândul copiilor și elevilor.
Informaţiile prezentate de poliţişti au fost adaptate nivelului de înţelegere al copiilor, fiind prezentate şi modalităţi de reacţie corecte pentru situaţii concrete, menite a reduce riscul de victimizare.
Întâlnirea s-a bucurat de un răspuns pozitiv din partea celor mici, care s-au arătat receptivi, cooperanți și curioși la informațiile transmise, punând întrebări pentru a afla cât mai multe despre temele abordate.
Printre sfaturile transmise de polițiști, se numără:
-Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant! Nu intraţi în anturaje dubioase!
-Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii!
-Nu vă jucaţi pe drumurile publice sau în apropierea acestora şi alegeţi locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă maşini!
– După căderea întunericului sau în alte condiţii de vizibilitate redusă, folosiţi haine de culoare deschisă sau cu elemente reflectorizante, care vă fac mai vizibili în lumina farurilor!
– Traversaţi strada numai pe trecerea pentru pietoni şi doar la culoarea verde a semaforului!
Dacă te afli în postura de victimă a fenomenului de bullying:
– Cere sfatul unui coleg, ajutorul unui adult, profesor, părinte sau polițist. Dacă nu vei spune nimănui ce ți se întâmplă, problema ta nu se va rezolva!
– Dacă cineva te-a lovit sau te-a îmbrâncit în mod intenționat, cere ajutorul unui adult, nu răspunde provocărilor cu violență!
-Apelează la comunicare, care, de cele mai multe ori, duce la rezolvarea problemelor;
– Nu trebuie să faci lucruri care nu-ţi plac, doar pentru a nu deveni o victimă! Ignoră-l! Cuvintele, gesturile lui spun ceva despre el, despre frustrările lui și nu despre tine.
– Distanţează-te de situaţia şi de locul respectiv;
În ceea ce privește, siguranța în mediul on-line:
-Nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta.
– Nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane în afara părinţilor; dacă le comunici această parolă prietenilor sau altor persoane, acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele tău sau pot intra pe site-uri interzise.
– Dacă vrei să te întâlneşti cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe Internet, anunţă-ţi părinţii anterior; oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt pe Internet şi astfel poţi deveni victima unor întâmplări tragice.
– Evită să postezi pe Internet fotografii care te surprind în ipostaze personale, acestea nu trebuie să ajungă la cunoştinţa oricui navighează pe Internet;
– Nu uita că nu tot ceea ce citeşti sau vezi pe Internet este adevărat.
– Nu da curs îndemnurilor, sarcinilor și provocărilor pe care le primești în cadrul unor jocuri online, care fac referire la viața reală și te îndeamnă să săvârșești fapte ce îți pot pune viața în pericol sau îi pot afecta pe cei din jur.
– Nu te teme de cei care te amenință pe Internet, ca să te determine să faci ceea ce doresc ei. Ei nu au putere asupra ta, doar te păcălesc pe tine că ar avea vreo putere si doar dacă-i crezi au putere! În realitate, singura lor putere este anonimatul. În fața unor adulți responsabili, precum părinții tăi, profesorii sau polițiștii, medicii sau psihologii, agresorul tău se va dovedi mai neajutorat decât tine, pentru că el se știe vinovat. Dacă te amenință că are acces la informații confidențiale ca să îți arate că e bine informat, nu uita că în realitate are acces numai la informații care se găsesc foarte ușor pe Internet și nu dovedesc nimic. Așa că, nu ezita să anunți un adult în care ai încredere că ești victima unei agresiuni sub orice formă pe Internet și vei fi protejat.
– Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.