Veșnica problemă a poluării cu praful de steril împrăștiat de vânt revine în atenția presei, dezbătută de atotștiutorii locali și județeni!
Cei 30 de ani de poluare în Moldova Veche și Zona Veliko Gradiste, Golubac, sunt o amintire urâtă în Clisura Dunării, dar și cu urmări pe termen lung. În anul 2017, S.C.Cepromin S.A. Deva a întocmit proiectul pentru combaterea poluării. Soluția tehnică pentru care s-a optat este amplasarea pe întreaga suprafață a unei rețele de aspersoare legate la o unitate de pompare a apei, amplasată pe o barjă. S-a adoptat aceasta solutie si nu o inchidere definitiva a iazurilor, pentru a da o sansa reluari activitatii miniere .
În primăvara anului 2019, proiectul este finalizat și pus în funcțiune cu rezultate remarcabile. Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, vântul nu mai ridică sterilul de pe iazul Boșneag,extindere, însă cu o singură condiție, ca instalația sa fie pornită la timp! Și totuși sunt nemulțumiri: ba că a fost un proiect prea scump, ba mentenanța prea scumpă și câte și mai câte…
Sigur, acest proiect nu va rezolva 100% problemele de mediu generate de sterilul din iazul Boșneag. Interesant este că apar în presă asemenea articole departe de realitate, tocmai acum când Complexul Minier Moldomin a fost preluat de turci…
Să vedem ce spun cetățenii si autoritățile de peste Dunăre, din zonele poluate cu steril până nu de mult… Zoran Ćirković, președintele Consiliului Local Golubac: ”Cred că de mai bine de doi ani nu mai avem poluare cu praf! Sperăm că poluarea care a creat atâtea probleme agriculturii și turismului local să nu mai apară. Acum suntem mulțumiți și noi și cetățenii din zona orașului Golubac.”
Pe cine să mai crezi?
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.