Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar, precizând că aceasta înseamnă că majoritatea elevilor vor merge efectiv la şcoală. Sunt totuşi trei scenarii în funcţie de situaţia îmbolnăvirilor. Decizia privind modul în care va începe şcoala se descentralizează şi se ia la nivel de judeţ. Preşedintele a explicat că inclusiv elevii din Bucureşti vor merge efectiv la cursuri şi aşa se va întîmpla în cea mai mare parte a localităţilor, dar că situaţia va fi evaluată periodic. Iohannis a mai anunţat că este în discuţie un scenariu similar celui din starea de urgenţă, prin care părinţii vor primi un ajutor pentru a putea sta cu copiii acasă, dacă se închid şcolile. El a mai explicat ce se va întâmpla dacă situaţia generală se agravează din punct de vedere epidemiologic, dar şi cum va fi fi rezolvată situaţia în comunităţile în care nu există acces la internet. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, miercuri seară, că, în condiţiile unui scenariu verde, prezenţa elevilor la şcoală este obligatorie. ”Atâta timp cât nu există niciun pericol, nu văd de ce nu trebuie să îşi trimită părintele copilul la şcoală”, spune Anisie.
Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că se asigură dreptul la educaţie al copiilor, dar suntem în plină pandemie.
”Nu facem aceste chesituni pentru că vrem să experimentăm cu elevii noştri. E evident că e mult de lucru până când predarea online devine foarte performantă, dar sunt convins că există resurse şi această predare online va deveni performantă”, a declarat el.
Iohannis a fost întrebat şi ce se întâmplă cu cei care nu au acces la internet, răspunzând că ”se lucrează foarte intens la nivel de guvern pentru a îmbunătăţi accesul la internet şi prin dotarea cu tablete, dar şi prin extinderea reţelelor pentru conexiunea la internet, iar acolo unde nu se poate, vor fi găsite soluţii – de exemplu învăţământul prin TV”. ”Guvernul, şi în special
Ministerul Educaţiei, lucrează cu viteză maximă la rezolvarea acestor chestiuni şi sunt convins că acestea se vor rezolva”, a declarat preşedintele Iohannis referitor la tablete.
La întrebarea ”Ce se intamplă dacă sunt cazuri copii care nu stiu să folosească tabletele?”, replica şefului statului a fost: ”Din câte am observat, generaţia tânără foloseşte cu foarte multă îndemânare aceste instrumente noi şi, acolo unde nu există această pricepere, sunt convins că profesorii îi vor învăţa pe copii”. ”Învăţământul online nu e acelaşi lucru cu cel în clasă, dar pentru o perioadă limitată de timp poate să ţină loc de învăţământ în clasă. Să nu ne imaginăm că aceste zone verzi, galbene, roşii sunt pentru întreg anul şcolar. Dar pentru a nu pierde firul şi a nu pierde materia, online-ul, careva fi pregătit mult mai bine decât a fost pregătit pentru starea de urgenţă, va ţine loc învăţământului în clasă”, a declarat Iohannis.
Întrebat dacă autorităţile au un plan stabilit pentru creşterea numărului de infectări cu noul coronavirus, preşedintele a răspuns: ”Evident că ne preocupă această chestiune. Din păcate, ştim foarte bine ce s-a întâmplat. În parlament PSD a tras de timp şi s-a creat un vid legislativ pe legea carantinei, au fost săptămâni în care mii de oameni bolnavi s-au dus acasă şi boala s-a răspândit. Nu ştie nimeni cum va evolua pandemia. Noi calculăm acum un scenariu în care nu va fi mai rău considerabil şi şcoala să înceapă pe 14 septembrie. Dacă va fi foarte rău, evident vom amâna începerea şcolii, dar numai dacă specialiştii ne spun ”Acum se poate, acum nu se mai poate”. E o decizie care se va lua foarte aproape de data începerii şcolii. Deocamdată scenariul pe care îl luăm în calcul este – şcoala începe pe 14 septembrie”.
1 Comment
Pe 14 septembrie începe noul an şcolar . Majoritatea elevilor vor merge efectiv la şcoală – Carasanul – Banat24
6 august 2020 at 13:06[…] citeste mai mult aici […]