Primul ziar din județ a apărut la Caransebeș, Foaia Diecesană și era oficiosul Episcopiei din Caransebeș. Primul ziar laic a apărutla Bocșa, însă cele mai multe publicații au fost la Reșița.În toamna anului 1882, la Bocşa, apare „Privighetoarea, foaia poporală română pentru luminare şi distracţie“.În perioada postbelică a apărut o publicație ce purta numele unuisat de lângă Reșița, acum cartier al municipiului: Stavila. Imediat după ce comuniștii au preluat puterea, la finele anului 1948 laReșița a apărut „Flamura roşie“(https://www.bcucluj.ro/sites/all/modules/custom/bcu_catalogs/data/cp/pdf/f/l/Flamura%20rosie%20Resita.pdf ).
Ulterior, după reîmpărțirea administrativă și înființarea județului Caraș-Severin a rămas cu numele Flamura având, la început,apariții săptămânale și apoi devenind cotidian. În zilele Revoluției din 1989 a devenit „Flamura liberă“.
Peste două săptămâni, pe 4 ianuarie 1990, reşiţenii puteau citi primul număr al ziarului „Timpul“. Era primul ziar privat, finanțat de către mai mulți acționari care, în anul 2003, vând acțiunile trustului de presă austriac Inform Media. Puțin mai târziu acest ziar primește și un site on-line, www.caon.ro, fiind prima publicație on-line a județului.
Tot după Revoluție apar două televiziuni locale: Terra Sat (1994) la Reșița și TVB la Oravita, acestora adăugându-li-se Eurosat TV din Caransebeș. După lansarea postului TVB a apărut și Radio Studio B – Vocea Clisurii, radio care ulterior a devenit Popular FM.
Cât privește ziarele tipărite în anul 2008, în contextul integrării României în UE și a apariției legii drepturilor de autor, cotidianul Timpul devine Jurnal de Caraș-Severin. Acesta nu rămâne singurul ziar din județ, căci în anul 2006 ia ființă, la inițiativa unor jurnaliști de la Timpul, cotidianul Sud-Vestul, care a apărut până în anul 2010.
Cotidianul 24 de Ore a fost lansat și el, la Reșița, la începutul mileniului al treilea și a fost închis în anul 2008.
De departe, cel mai cunoscut și iubit radio a fost Radio Reșița,studio regional al Societății Române de Radiodifuziune, instituție mass-media de care și-a legat puternic numele Doru Dinu Glăvan.
La rândul său televiziunea locală Terra Sat devine Banat TV, mai apoi devenită Banat Media, după ce a lansat și postul de radio Banat FM. În anul 2012 apare o altă televiziune locală, Vest TV Reșița, televiziune care își întrerupe emisia la scurt timp după arestarea primarului Mihai Stepanescu.
Un loc aparte în istoria presei cărășene o joacă acum presa online. Așa cum am arătat deja, www.caon.ro a fost prima publicație on-line, publicație care avea ca suport și ediția tipărită a Jurnalului de Caraș-Severin.
A doua publicație de acest tip a fost Argument (www.argument-cs.ro), urmată de Info CS (www.infocs.ro).
În anul 2008 apar alte două publicații locale, Adevărul de Seară Reșița, o ediție locală a ziarului Adevărul, dar și săptămânalul”Vocea Clisurii”, o publicație de excepție, cu foarte multe anchete, reportaje și articole ample din Clisura Dunării dar și din întregul Banat Montan.
Închiderea redacției 24 de ore a dus la apariția în Caraș-Severin a ziarului Ghimpele, săptămânal tipărit care, cu timpul, a primit și variantă online.
Tot în mediul online în anul 2014 apare publicația Știri din Banat(www.stiridinbanat.ro) și Express de Banat
(www.expressdebanat.ro), ultima publicație locală on-line apărută în Reșița fiind publicația Reper 24 (www.reper24.ro), apărută în apropierea alegerilor din 2016 dar și cotidianul Cărășanul
(www.carasanul.ro), o publicație necesară pentru a acoperi golul lăsat de Vocea Clisurii, Cărășanul devenind rapid unul dintre cele mai citite publicații locale din județ.
Și tot în apropierea lui 2016 a apărut și o publicație și mai locală,Reșița (www.resita.ro) iar anul acesta a fost inaugurat blogul Subiectiv (www.subiectiv.net) un blog unde maestrul Victor Nafiru semnează editoriale și Gugulanul (www.gugulanul.ro)apărut ca reacție la tendința de închidere a ziarului devenit
publicație locală 7 zile.
Departe de a fi o monografie a publicațiilor din Caraș-Severin,credem că presa din județ trebuie să rămână un reper de libertate,democrație dar și un zid puternic care trebuie să se bată pentru drepturile fiecărui cetățean din județ.
Cristian Frant
Zi de zi,in ochii tai
1 Comment
De la Flamura Roșie la Flamura liberă și de la print la online presa Caraș-Severinului rămâne un reper – Banat24
4 mai 2020 at 23:42[…] citeste mai mult aici […]