Concret, românii care au lucrat până la 31 decembrie 2010 trebuie să facă demersuri pentru a intra în posesia carnetului de muncă. Acesta este un act necesar pentru ieșirea la pensie.
În prezent, vechimea în muncă de dovedește printr-o adeverință de la fostul angajator. Acestea pot fi obținute și de la inspecțiile teritoriale de muncă.
Deși carnetul de muncă a fost înlocuit acum 10 ani de către Revisal, registrul electronic de evidență a salariaților, acesta nu a ajuns în prezent la oameni. Aceste carnete sunt o dovadă a vechimii în muncă.
„Vechimea în muncă acumulată până la data de 31 decembrie 2010, reconstituindu-se, la cererea persoanei în cazul în care nu posedă carnet de muncă la aceasta dată, şi nici o altă dovadă eliberată de angajator, de către instanţa judecătorească competentă să soluţioneze conflictele de muncă, pe baza înscrisurilor sau a altor probe din care să rezulte existenţa raporturilor de muncă”, se arată în Codului muncii
„Concluzionând, vechimea în muncă și în specialitate se dovedește cu două documente : carnetul de muncă până la 31 decembrie 2010 iar după această dată cu adeverințele eliberate de către angajatori și / sau ITM .
Dacă nu aveți carnetul de muncă acasă, atunci poate nu ar fi rău să vă interesați despre soarta lui pentru nu a avea surprize la depunerea dosarului pentru pensionare, la dovedirea vechimii în specialitate pentru vreun concurs sau alte situații care necesită prezența acestuia”.
Larisa Popescu
Zi de zi ,in ochii tai
1 Comment
Cartile de munca la mare cautare pentru persoanele care au lucrat până la 31 decembrie 2010 – Banat24
14 februarie 2020 at 13:43[…] citeste mai mult aici […]