Stare de nervozitate maximă între conducerea administrativă a Primăriei Golubac si conducerea Consiliului Judeţean Caraş-Severin, interminabila poveste cu ,,bacul” tensioneaza peste măsură colaborarea romano –sârba. Declaraţia din presă a preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu din 25 octombrie, a fost luată ca o glumă de către autorităţile sârbe. Ce declara Silviu Hurduzeu în Express de Banat,
,,Singura problemă care mai ține în loc lucrurile se referă la pontonul de pe malul sârbesc, întrucât procedura prin care partea română le-a dat pontonul nu a fost agreată de partenerii sârbi: „Singura problemă care e în curs de rezolvare e cea cu pontonul de pe malul sârbesc pentru că procedura prin care noi le-am dat pontonul nu a fost agreată de partenerii sârbi. Dânșii doreau să le cedăm pontonul, însă acest lucru nu era posibil din punct de vedere al legislației noastre. Am găsit o altă formulă. O să reziliem contractul pe care noi îl avem cu partenerii din Serbia prin care noi le-am dat spre închiriere, într-o primă fază, pontonul și o să-l înregistrăm noi pe malul sârbesc. Vom plăti tot ceea ce trebuie plătit (luciul apei, chirie, asigurare) pentru a putea fi folosit.”, a scos în evidenţă şeful liderului de proiect.”
Din informaţiile pe care le deţinem partea sârbă nu este de acord cu ,,rezilierea contractului de comodat” semnat în data de 01.09.2017, contract prin care partea sârbă a primit în ,,comodat” pontonul Baziaş 2 cu nr. matricol 367 conform Atestatului de Bord eliberat la 28.12.2018. De neînţeles, de ce acum se doreşte rezilierea acestui contract în condiţiile în care acest ,,contract de comodat,, face parte integral din proiectul de bază. Anularea lui de către autorităţile sârbe la cererea părţii române ar conduce automat la săvârşirea unei infracţiuni de către administraţie sârbă.
Autorităţile sârbe, în baza proiectului şi a contractului de comodat, au cheltuit circa 500 mii de euro pentru amenajarea portului şi accesului rutier. De fapt, din punct de vedere juridic, singura legătură între cele două părţi este acest ,,bac”. Renunţarea la ,,contractul de comodat” ar anula din punct de vedere juridic, practic, tot proiectul. Modul în care a fost gestionat acest proiect de Consiliul Judeţean şi de Administraţia Primăriei Golubac a fost defectos. În primul rând, bacul ar fi trebuit de la bun început să fie proprietatea Primăriei Golubac ,normal şi firesc. Din păcate, partea sârbă nu a fost atentă la toate detaliile din proiect şi urmările sunt destul de uşor de anticipat… După cinci ani de exploatare în comun, partea română poate muta bacul unde doreşte sau chiar să-l vândă şi sârbii rămân cu ,,buza umflată”. Nu cred că partea română a făcut intenţionat acest lucru, sunt foarte multe proiecte transfrontaliere în ,,oglindă” prin care ambele părţi au beneficiat de utilaje, automobile, etc, în măsură egală devenind proprietatea fiecăruia în parte.
Insistenţele Consiliului Judeţean de anulare a contractului sunt ,,suspecte” şi de neînţeles pentru ca bacul Baziaş 2 să fie înregistrat în Serbia trebuie radiat în România şi anulat contractul, aşa au susţinut autorităţile române, autorităţile sârbe nu s-au lăsat convinse şi separat au purtat discuţii cu Ghiba Mihai director la Autoritatea Navală Română, filiala Drobeta Turnu-Severin. În urma discuţiilor purtate de delegaţia sârbă, s-a lămurit mecanismul radierii bacului. Bacul poate fi reziliat de către ANR fără să fie afectat contractul de comodat, iar ulterior să fie înregistrat de către autorităţile sârbe. Cu toate acestea, în urmă cu câteva zile, o delegaţie a Consiliului Judeţean însoţită şi de Adrian Torma, primarul localităţii Moldova Nouă, au continuat cu insistenţă, ca acel contract să fie anulat. Sârbii, din informaţiile noastre, au refuzat categoric acest lucru. Ce va urma? Greu de spus…
Redacţia Cărăşanul, a atras atenţia in repetate randuri, că din 2015, când s-a modificat proiectul de baza, lucrurile au mers tot mai prost. Acum, când totul ar trebui să funcţioneze, partea română caută nod în papură din te miri ce… Risipa de bani publici continua. S.C. Eoliana, societate care se va ocupa de exploatarea bacului Baziaş 2, a aratat cum se papă banii primăriei Moldova Nouă şi ai Consiliului Judeţean. Aceeaşi societate a operat şi celebrul ,,Catamaran Baziaş “ şi acum zace la ancoră pe ,,nu ştiu unde”.
Dana Predut
Zi de zi ,in ochii tai
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.