După invazia de ţânţari şi muşte, iată că acum locuitorii oraşului Moldova Nouă se confruntă cu o nouă problemă majoră care afectează sănătatea persoanelor cu probleme legate de alergia la ,,ambrozie”. Localitatea Măceşti este zona cu suprafeţe extinse de ambrozie atât în terenurile nelucrate cât şi în culturile de porumb. În Şedința Guvernului din 5 septembrie 2018 au fost aprobate normele metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia. În acest fel se stabilesc instituțiile responsabile, precum și atribuțiile acestora în ceea ce privește prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrozia.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului și Ministerul Sănătății vor realiza anual campanii de informare și conștientizare împreună cu partenerii locali, stabilind măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere şi eradicarea acestei plante. Totodată, instituțiile menționate vor crea o pagină specială de prezentare a buruienii ambrozia pe site-urile proprii până la data de 30.10.2018.
Primăria Moldova Nouă ar fi trebuit să se implice în combatere conform actului normativ…
- autoritățile administrației publice locale vor identifica anual terenurile infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a unităților administrativ teritoriale și vor soma proprietarii sau deținătorii acestora în vederea luării măsurilor necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii acestei buruieni.
Verificarea şi constatarea nerespectării de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri infestate cu buruiana ambrozia a dispoziţiilor din somație se realizează de către o comisie mixtă, constituită prin ordin al prefectului, formată din specialişti desemnaţi din cadrul direcţiilor pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, comisariatelor judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu, direcţiilor judeţene de sănătate publică şi autorităţii publice locale pe a cărei rază teritorială se face controlul. Totodată, comisia mixtă are competența aplicării sancțiunilor prevăzute de Legea nr. 62/2018.
Implementarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, aprobate prin proiectul de hotărâre va conduce la diminuarea focarelor infestate cu buruiana Ambrosia Artemisiifolia, a cantității de polen eliberată în atmosferă și implicit la menținerea unui mediu sănătos pentru populație.
Simtomele alergiei la ambrozie
Dacă te întrebi cum se manifestă alergia la ambrozie, vei găsi mai jos o listă cu simptomele acesteia, pentru a şti cum să o recunoşti pe viitor, atât la tine, cât şi la persoanele dragi:Alergia la polenul de ambrozie are simptome similare ca în cazul altor alergii:
• rinita alergică, cu strănut, congestie nazală, mâncărime nazală, rinoree (nasul curge cu secreţii apoase)
•conjunctivita alergică: inflamarea şi înroşirea ochilor
• mâncărimi la nivelul urechilor, cerului gurii
• pierderea mirosului
• dureri de cap
• oboseală cronică şi somnolenţă
• criză de tuse similară cu cea din astm
O alergie la ambrozie poate cauza multe simptome, cum ar fi: mâncărimi la nivelul ochilor, nasului şi gâtului; ochi umflaţi; nas înfundat sau secreţii nazale (rinoree); strănut; dificultatea de a dormi. Simptomele alergiei la ambrozie tind să aibă loc la finalul verii, până spre începutul toamnei, când polenul plantei începe să se răspândească.
Pe lângă aceste simptome, alergia la ambrozie poate irita căile respiratorii superioare, ducând la tuse şi respiraţie suierătoare (sau wheezing) la persoanele care suferă de astm.
Mâncărime nazală
Printre simptomele uşor de observat se află şi: mâncărimile de la nivelul nasului, nasul înfundat sau rinoreea (secreţii nazale abundente).
Strănut
Reacţia alergică la toate plantele care produc polen este numită, de cele mai multe ori. Printre simptomele alergiei la ambrozie se află şi strănutul.
Dana Predut
Zi de zi in ochii tai
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.