Bacșișul ar putea fi evidențiat separat pe bonul fiscal, fără a se supune cotei de TVA, conform unei propuneri de modificare a legislației făcută de Asociaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA). Conform unui studiu prezentat de patronat, cultura bacşişului nu este atât de puternică în România încât acesta să fie obligatoriu. Există ţări în care bacşişul este inclus în nota de plată, dar se plătește și ceva în plus, fiind cazul Italiei, Elveţiei sau Egiptului. și sunt ţări unde este inclus în nota de plată și nu se prectică plăți suplimentare – Argentina sau Franţa.
În state ca Marea Britanie, Germania, Cehia, Turcia, Rusia sau SUA bacșișul este între 10% şi 20% din nota de plată, iar în Finlanda, Danemarca, Japonia sau China nu se lasă bacșiș.
În Uniunea Europeană, abordarea nu este unitară. Unele ţări, precum Spania, Bulgaria sau Ungaria, nu au nicio reglementare în legislaţie legată de acest subiect. În Franţa, bacşişul este inclus pe bon, iar sumele sunt distribuite angajaţilor. Sunt considerate venituri ale angajaţilor şi taxarea se face la angajator.
În alte ţări, cum sunt Germania, Italia sau Cehia, aceste sume sunt incluse fie în preţul produselor, fie pe un rând separat pe bon, ca taxă pentru servicii, cuprinsă între 10% şi 15% din nota de plată. Sumele sunt venit ale companiei şi sunt distribuite angajaţilor şi astfel impozitate ca atare.
In concluzie ,,patronatul ,,ofera salariatului un salariu mic,diferenta o plateste clientul legal pe bon…..
Dana Predut
Zi de zi in ochii tai
2 Comments
Clientii ar putea fi obligati să dea bancsis – Carasanul – Banat24
7 august 2019 at 15:10[…] citeste mai mult aici […]
Adrian
13 august 2019 at 11:56Asta nu inseamna ca esti obligat sa dai bacsis. Daca dai bacsis, acesta trebuie sa apara pe bon. Doar daca dai. Deci nu esti obligat.
Si … de ce ar trebui sa dau bacsis ? Ce treaba am eu cu salariul aluia ? Sa-si negocieze salariul cu patronul lui, nu sa ma puna pe mine sa-i tin familia.
Nu de alta, dar nu eu i-am ales meseria.