Multiplul campion național la lupte libere, Andrei Franț, va primi titlul de cetățean de onoare al comunei Fârliug. Evenimentul este programat chiar pe 8 septembrie când este și ruga satului.
Luptător al CSM Reșița și antrenor secund al lotului olimpic de lupte libere, Andrei Franț este multiplu campion național la 84 kg. și, de anul acesta, la categoria de 92 de kg.
Medaliat mondial și ca junior, Andrei Franț a reușit să cucerească mai multe medalii la competițiile modiale, balcanice sau ale francofoniei și la lupte pe plajă.
Scurtă biografie
S-a apucat de lupte la vârsta de șapte ani, călcându-i pe urme tatălui său, şi el fost luptător. L-a condus de la bun început pe calea succesului antrenorul emerit Adrian Dacica, omul care se ocupă şi în prezent de pregătirea campionului României. “Tatăl meu practica luptele și el mi-a spus de când eram mic că mă va duce la sala de lupte. Zis și făcut. La șapte ani am mers în sala de lupte și n-am mai plecat din ea”, își amintește sportivul.
De-a lungul timpului, Andrei Franţ a obţinut foarte multe medalii, dar sunt două rezultate în palmaresul său care au pentru el o însemnătate deosebită. Din anul 2012 a obţinut titlul de campion al României de seniori. “E vorba de o medalie foarte muncită. A fost o competiție foarte grea pentru mine. Am avut cinci meciuri, unul mai dificil ca altul, și acesta a fost cel mai bun rezultat al meu pe plan național. Sunt abia la al doilea an de seniori şi sunt bucuros că am reușit în sfârșit să sparg gheața”, a precizat Andrei, care în 2011 a trebuit să se mulţumească doar cu bronz.
La o secundă de finala mondială
Înainte de asta însă, luptătorul reşiţean a intrat în elita mondială la nivel de juniori. Putea urca pe podium, dar o singură secundă, în care a fost lipsit de inspiraţie, l-a costat scump. A rămas totuși cu medalie la acel campionat mondial.
S-a îndrăgostit în sala de lupte
Elevul lui Adrian Dacica este un tip de o modestie ieşită din comun. Întotdeauna un băiat la locul lui, Andrei împarte succesele sale cu colegii de club. “Chiar dacă este un sport individual, nu poți reuși de unul singur. Sunt importanți și colegii care te ajută să te pregătești, antrenorii, familia. Tatăl meu, împreună cu familia mea, m-au sprijinit enorm, m-au îndrumat să iau cele mai bune decizii în viață și în sport”, spune sportivul.
Cum cea mai mare parte a timpului şi-o petrece pe salteaua de lupte, tot acolo a cunoscut-o şi pe cea care i-a devenit și împreună cu care are doi copii minunați: Natalia și Iosif.
În anul 2018, alături de soția sa, Diana Mudrag, a ocupat primul loc în topul primilor zece sportivi ai județului Caraș-Severin.
SCURT PALMARES
2010 – LOCUL V la Campionatul Mondial de juniori de la Budapesta, 84 kg
2012 – LOCUL V CM Universitar Koutane (Finlanda) 84 kg
2013 – LOCUL V CE seniori Nice (Franța) 84 kg
2013 – LOCUL III Jocurile Francofoniei seniori Nice (Franța) 84
2015 – LOCUL III CM lupte pe plajă Mangalia 90 de kg
2016 – LOCUL V CM lupte pe plajă Fazana (Croația) 90 de kg
7 titluri de campion național la 84 și 92 de kg
Dana Predut
Zi de zi, in ochii tai
1 Comment
Campionul României cetățean de onoare al comunei Fârliug – Carasanul – Banat24
29 iulie 2019 at 19:09[…] citeste mai mult aici […]