Viperele sunt unele dintre speciile specifice faunei Parcului Natural Porțile de Fier, așa că ele pot fi întâlnite frecvent pe Clisura Dunării.
Deși biologii spun că acestea evită în special omul și așezările umane, localnicii se plâng că reptilele vin tot mai aproape de casele lor, deși habitatul lor natural este pe stâncile din munți.
Primarul Nicolae Tismănariu al comunei Gârnic spune că anual sunt mușcate 2-3 persoane de vipere, dar că anul acesta oamenii din Gârnic și Padina Matei au sesizat că viperele ajung tot mai aproape de casele lor.
Recent un turist ceh a fost mușcat de o viperă, după ce la Sasca Montană chiar șoferul microbuzului de transport școlar a fost mușcat de viperă iar, la Bigăr, un alt turist din Brăila a avut nevoie de serul antiviperin.
Deși Direcția de Sănătate Publică anunța că nu va mai cumpăra ser antiviperin dar se va asigura ca spitalele să aibă în farmacie acest antidot, nici la spitalul din Moldova Nouă nici la cel din Oravița nu este ser antiviperin, atât turistul mușcat la Gârnic cât și localnicul mușcat la Sasca Montană au trebuit transportați cu elicopterul SMURD, respectiv cu autospeciala Salvamont la Spitatul Județean de Urgență din Reșița, care și-a epuizat și acesta stocul de ser antiviperin.
Dana Predut
Zi de zi in ochii tai
1 Comment
Viperele din Clisura Dunării prind tot mai mult curaj – Carasanul – Banat24
9 iulie 2019 at 11:57[…] citeste mai mult aici […]