Schimbările climatice au dat peste cap migrația păsărilor călătoare. Berzele au venit ,,acasă,, “prea devreme”. Luate prin surprindere de schimbările de temperatură dar și de zăpadă, acestea caută cu disperare hrană pe câmpurile agricole. Sute de berze se află acum în dificultate, datorită lipsei de hrană.
Reprezentanții Parcului Natural Porțile de Fier calmează însă spiritele. Este doar un val trecător în opinia lor, iar berzele se pot descurca încă singure în a-și procura hrană, fără a fi nevoie să se intervină artificial. Nu se pune problema ca acestea să fie hrănite momentan de vreo instituție sau vreun ONG. Temperaturile sunt încă pozitive, Dunărea nu a înghețat, iar berzele se hrănesc chiar și cu pești. Concluzia?! Berzele trebuie să se descurce singure, cel puțin momentan, să îndure frigul și să aștepte topirea zăpezii.
“În primul rând, deși în arealul Parcului Natura 2000 ROSPA 0026 cursul Dunării Baziaș – Porțile de Fier, care se suprapune peste zona de albie minoră a Dunării sunt menționate mai multe perechi cuibăritoare, noi nu am identificat decât cinci cuiburi, dintre care două în zona Carașului, unul la Măcești care a fost distrus și unul în zona Sichevița. Berzele nu au venit prea devreme sau mai devreme, este perioada lor de revenire în țară, chiar în restul țării au fost semnalări încă de la începutul lunii martie. Întradevăr este o perioadă mai dificilă, însă având în vedere că și amfibineii au ieșit înainte de valul acesta de ninsoare, nu s-a pus problema ca berzele să fie ajutate cu hrană artificială sau cu hrană adusă de către vreo instituție sau vreun ONG. În continuare nu consider că este necesară hrănirea artificială a speciilor de păsări pentru că valul acesta va trece și nu este încă necesar”, a declarat Amalia Dumbravă, biolog în cadrul insituției Parcul Natural Porțile de Fier.
Potrivit reprezentanților Parcului Natural Porțile de Fier, o pasăre poate să reziste și două, trei, patru zile, fără să consume hrană.
“Ieri în zona Orșovei au fost temperaturi cu plus și amfibienii au putut ieși, deci se poate găsi hrană. Pe lângă asta, berzele mai consumă și pești, Dunărea nu este înghețată, deci se poate procura hrană naturală. Nu suntem de acord și nu susținem hrănirea artificială, suplimentară a animalelor decât în condiții extreme, cum au fost temperaturile de anul trecut, când a fost Dunărea înghețată timp de 2 săptămâni. Abia atunci există o necesitate de a hrăni animalele sălbatice. Consider că în acest moment nu este necesară hrănirea pentru că, așa cum am spus, berzele sunt specii care mănâncă fie amfibieni, fie pești. Dunărea nu este înghețată, barza își poate procura hrana”, a încheiat Amalia Dumbravă.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.