Mica Unire a fost un prilej de sărbătoare pentru toți românii. Șahiștii reșițeni s-au aliniat la mesele de șah și au bifat acest mare eveniment, printr-o competiție de suflet, devenită deja tradiție în organizarea Asociației Județene de Șah din Caraș – Severin.
Pentru a readuce în memoria celor mai în vârstă, dar și a tinerei generații, ce a însemnat “Mica Unire”, veteranii șahului din Caraș – Severin organizează anual “Cupa Unirii” la șah.
“Cupa Unirii a devenit deja un concurs permanent în calendarul Asociației Județene de Șah din Caraș – Severin. Este o competiție de șah mai aparte, una de suflet, menită să readucă în memoria celor mai vârstnici, dar și tinerei generații, un moment magic, momentul unirii Principatelor Române. 24 ianuarie 1859 nu este doar unirea a două principate, este prima treaptă către unirea tuturor teritoriilor românești. Pe baza ei s-au ridicat celelalte acte politice, care au culminat cu Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Suntem în centenarul Marii Uniri și ca atare, tot ce este legat de unirea românilor, este o datorie de suflet pentru noi, să o reamintim tinerei generații și cred că este și cea mai plină de bucurie, dintre toate unirile care au fost în perioada 1859 – 1918, pentru că a fost făcută foarte ușor. Sperăm ca acel spirit de unire să ne călăuzează pe toți în anul centenarului”, a declarat președintele Asociației Județene de Șah din Caraș – Severin, Mihai Boltiniș.
De la mic la mare, toți au început concursul din Sala Polivalentă cu “Hora Unirii”, după care s-au aliniat pe rând la mesele de șah pentru a începe “lupta” pentru premii. Concursul propriu zis, a fost unul în sistem elvețian, cu participare liberă. Important este faptul că, toți jucătorii de șah, știau clar însemnătatea zilei de 24 ianuarie.
“Astăzi sărbătorim 24 ianuarie, “Mica Unire” dintre Țara Romînească și Moldova, fiind la domnie Alexandru Ioan Cuza, în 1859. Eu sărbătoresc această zi jucând șah”, a declarat un jucător de șah, în vârstă de doar 8 anișori.
La finalul întrecerii participanții sunt răsplătiți cu premii ce constă în cupe, diplome și medalii, oferite de Asociația Județeană de Șah din Caraș Severin. Acțiunea din polivalentă a fost o competiție frumoasă care a dat naștere la partide interesante.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.