Antrenorul emerit de lupte, Adrian Dacica este nemulțumit de modul în care s-a întocmit în acest an, clasamentul celor mai buni 10 sportivi din județul Caraș – Severin. Dacica vine în fața presei cu o hotărâre de guvern, 1447/2007 care sună în felul următor: “Rezultatele obținute într-un an nu se premiază decât o singură dată”. Topul celor mai buni sportivi din județ creează tensiune din prisma faptului că pe prima poziție, se află în 2016, trei sportivi, dintre care doi atleți participanți la Jocurile Olimpice și luptătoarea Diana Franț, campioană mondială la lupte pe plajă. Dacica crede că nu este normal ca niște sportivi să fie premiați de două ori consecutiv pentru un rezultat, și anume pentru o calificare la olimpiadă. Antrenorul emerit nu contestă faptul că sportivii ce au participat la olimpiadă merită răsplătiți, dar crede că puteau fi recompensați și altfel.
“Știu că înainte existau niște criterii după care se alcătuia clasamentul sportivilor și conform unei hotărâri de guvern, mai precis hotărârea de guvern 1447/2007, rezultatele obținute într-un an nu se premiază decât o singură dată. De ce am spus lucrul acesta? Pentru că eu consider că acest clasament nu a fost întocmit fair play . Au participat 3 atleți, fără să chemi pe nimeni din partea autorităților locale. Chiar am văzut în presă că domnul director era puțin dezamăgit că noi nu ne vom implica, dar cred că atâta timp cât sunt bani publici, ar fi trebuit să primim o invitație și cred că și presa, cum bine știm, participa la alcătuirea clasamentului celor mai buni sportivi. Din păcate în ultimul timp acest clasament se face cu ușile închise. Jos pălăria pentru toți sportivii care sunt în top. Toți sunt deosebiți și au obținut rezultate deosebite și pentru a ajunge acolo și-au sacrificat tinerețea. Nu cred că este normal să premiem niște sportivi de două ori consecutiv pentru un rezultat, pentru calificarea la olimpiadă. Ministerul are o grilă de punctaj în care poți foarte ușor să evaluezi cine este într-un top al județului sau nu. Nu există nicio grilă de a premia pe cineva sau de a întocmi un clasament pentru că are o participare. Am înțeles, am făcut un compromis că s-au calificat. Facem un compromis și că au participat, la anul vom face un compromis și că au fost acum doi ani, și mai facem unul că probabil se vor și califica și vom avea în fiecare an o amintire foarte frumoasă. Cum îi departajăm pe cei doi? Unul a terminat proba cu un record personal și celălalt a abandonat. În sport există întotdeauna un învingător și un învins. Sportivii aceștia merită o premiere și merită recompensați, dar puteau fi recompensați și altfel”, a declarat antrenorul emerit de lupte și actual viceprimar al Reșiței, Adrian Dacica.
Directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret din județul Caraș – Severin se apără spunând că topul nu a fost făcut niciodată cu ușile înschise. Referitor la prima poziție din top, Hogea spune că în 2015, Marius Cocioran și-a făcut baremul pentru olimpiadă și era normal să fie pe locul I, iar în 2016, pentru că a participat la olimpiadă este și campion național și a sacrificat foarte multe competiții pentru a ajunge în elita atletismului, cei 4 directori ce au întocmit clasamentul au considerat că este normal să fie menținut acolo sus. Hogea spune că Marius nu va fi premiat și a treia oară dacă nu merită.
“Nu mi se pare normal să fiu direct atacat. Acest top de ani de zile se face în aceeași componență. Nu au fost discuții până acum pe acest top, iar după 2 săptămâni de la apariția lui, ieri am fost atacați toți cei care am făcut acest top. Nu facem topul cu ușile închise. Nu l-am făcut niciodată așa. Este adevărat că nu s-a invitat presa. De când sunt eu director nu am invitat presa în niciun an. Nici în anii trecuți la întocmirea topului nu au participat reprezentați ai primăriei sau ai Consiliului Județean ci doar oameni din sport. Ieri s-a spus că se folosesc bani public. Este adevărat. An de an, după ce am întocmit acest top am încercat să ne atragem parteneri care ne pot ajuta în premierea sportivilor. Cu siguranță sunt și anumite nelămuriri. Am avut o discuție după întocmirea topului cu domnul profesor Dacica, i-am explicat cine a făcut topul și cum am ajuns la acest rezultat. I-am spus că sefii dumnealui, cei doi directori de la CSM și CSS, mă refer, sefi pe partea sportivă, au venit cu rezultatele și cu grila de puncte pe care noi o folosim de ani de zile și am ajuns la aceste rezultate. Îmi pare rău că sunt nemulțumiri și că din acest război pot suferi doar sportivii. M–aș bucura enorm de mult să nu sufere sportivii. L-am rugat pe domnul prefosor Dacica și când am avut discuția între 4 ochi și mi-am cerut eu scuze în numele direcției și al celor care am făcut topul dacă s-a strecurat vreo greșeală și dacă am omis pe cineva. Mi-a spus de un luptător. I-am spus că la speranțe olimpice va fi premiat si acel sportiv. Dacă l-am premiat pe Cocioran de două ori la rând, este premiat datorită rezultatelor lui. În 2015 și-a făcut baremul pentru olimpiadă și era normal să fie pe locul I, iar anul acesta pentru că a participat la olimpiadă este și campion național, am considerat, cei 4 directori că este normal să îl menținem acolo sus. Narcis Mihăilă era normal și era meritul lui să se afle în top la egalitate cu cei doi pentru că s-a calificat pe ultima parte a anului preolimpic și și-a făcut și record personal”, a precizat Cătălin Hogea, directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Caraș – Severin.
Referitor la banii ceruți anual de DJST CS la Primăria Reșița, Hogea spune că nici în acest an nu își pune semnul întrebării în ceea ce privește sprijinul financiar al primăriei pentru sportivii din județ.
“Niciodată nu mi-am pus semnul întrebării la sprijinul care va veni din partea primăriei. Cum am spus și la conferința trecută, singurii parteneri care ne-au ajutat în ultimii ani a fost primăria Reșița și sperăm să ne ajute în continuare, cu atât mai mult că domnul Adi Dacica are și o nouă funcție, de viceprimar al municipiului. Nu vreau să existe un război între cele două instituții. Nu vreau să existe divergențe între noi ca oameni de sport , dar nu este corect să spui că topul s-a făcut de 3 atleți. Nu este vina noastră că am făcut atletism. Îmi pare rău că s-a ajuns aici sper să nu mai fie asemenea divergențe între oamenii din sport. Dacă amestecăm politicul în sport, în 2 -3 ani de zile nu vom mai avea pe cine să punem în top”, a adăugat Cătălin Hogea.
Revenind la sportivii din top, de precizat este faptul că județul suferă la propriu. Doar 3 ramuri sportive au punctat în top în 2016, atletism, lupte și box. Deși Reșița a fost cândva centru național de excelență la gimnastică, anul acesta niciun gimnast nu se regăsește în Top 10.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.