Joi, 13 octombrie, la Casa de Cultura Resita, în cea de-a IV-a zi a manifestării „Reșița în 10 dimensiuni”, au fost decernate titlurile de Seniori ai Culturii, scriitorului şi poetului Iacob Roman, sculptorului Doru Vasiuţi şi pictorului, scriitorului şi publicistului Matei Mircioane, pentru realizarile deosebite în spaţiul cultural bănănţean. Titlurile au fost conferite de Casa de Cultură a Sindicatelor împreună cu Direcția Județeană pentru Cultură Caraș-Severin. În deschidere, Matei Mircioane a vorbit despre opera şi viaţa lui Constantin Brâncuşi.
„Laudatio” pentru poetul Iacob Roman a fost susținut de scriitorul, criticul literar și ziarstul Gheorghe Jurma, care l-a înscris pe Iacob Roman în curentul postmodernist, însă cu adânci rădăcini în mitologie.
„A fost traducător, dascăl, inspector de cultură, conducător de cenaclu literar. Dar înainte de toate, a fost și rămâne poet. Mai trebuie spus că a ținut mult la locurile natale, la Socolari și la Oravița, a sprijinit tabăra literară şi revista literară de la Oraviţa. Iacob Roman are un program de muncă riguros şi trainic, fiind un scriitor care nu numai că îşi construieşte opera cu perseverenţă, dar îi îndeamnă şi pe ceilalţi scriitori mai tineri să facă la fel. Iacob Roman ştie că productivitatea socială nu este o idee inventată de curând”, a spus Gheorghe Jurma.
În cuvântul său, Iacob Roman a mărturisit, printre altele, atşamentul său faţă de Cenaclul Semenicul din Reşiţa: „Poezia bună e ca un vânat rar, iar poezia numai în grup se ține trează, la cenaclu, unde te face să te autodepășești”.
Despre opera de și activitatea de peste 40 de ani a lui Doru Vasiuți a vorbit Matei Mircioane. Cel de-al doilea laureat al serii a mărturisit: „Firesc e să mulțumești celor care ți-au dat această distincție. Mulțumirile nu sunt de complezență. Știm cu toții că arta e un domeniu al orgolilor. Nimeni nu intră în artă să fie ultimul. Dimpotrivă, toţi ne considerăm unici şi originali, vrem să creăm ceva nou”.
Al treilea laureat al serii a fost pictorul, scriitorul și jurnalistul Matei Mircioane.
Marian Apostol, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Reșița, a mărturisit că se simte copleșit de personalitatea lui Matei Mircioane, „un tip direct, cu o vastă cultură, care știe să așeze lucrurile, ştie să construiască, dar care îți spune în față ceea ce consideră că nu e bine“.
Diplomele au fost înmânate de către directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Caraş-Severin, Liubiţa Raichici.
Lazăr Câmpeanu
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.