Praznicul Pogorârii Sfântului Duh este sărbătorit în calendarul creștin ortodox la cincizeci de zile de la sărbătoarea Învierii Domnului (Sfintele Paști). Duminica Cincizecimii sau Rusaliile are loc în acest an pe 19 iunie.
Mântuitorul Hristos în seara Cinei de Taină a vorbit clar despre venirea pe pământ a celei de-a treia persoane a Sfintei Treimi,: „Eu vă spun adevărul: Vă este de folos ca să mă duc Eu. Căci dacă nu Mă voi duce, Mângâietorul nu va veni la voi, iar dacă Mă voi duce, Îl voi trimite la voi. (Ioan 16, 7-12) . În ajunul acestei duminici, sâmbătă dimineaţă, se face pomenirea morţilor. În popor, această sâmbătă este numită „Moşii de Vară”, „Moşii de Rusalii” sau „Moşii cei Mari”. De Rusalii creştinii merg la biserică şi participă la Sfânta Liturghie, slujba în cadrul căreia li se împart frunze de tei sau de nuc sfinţite. Acestea se agaţă la uşi, având menirea de a proteja familia de necazuri.
Codul Muncii prevede două zile libere de Rusalii, 19 și 20 iunie. Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie. De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru
Ioana Negriu
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.