Decizia BOR dă peste cap strategiile electorale ale partidelor. BOR a decis să le permită preoților să candideze la alegerile locale. Anunțul a fost făcut oficial de Sfântul Sinod. Era o interdicție din anii 90, ca preoții ortodocși să fie consilieri locali sau să candideze, în timp ce clericii catolici sau protestanți au continuat să se implice în viața comunității, candidând pentru consiliul local sau chiar la primărie. În calitate de cetăţean şi de părinte duhovnicesc al tuturor enoriaşilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea şi îndatorirea de a participa la viaţa cetăţii, sprijinind activităţile menite să promoveze binele comun. În vederea respectării opţiunilor politice ale credincioşilor săi, preotul are obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică faţă de problemele cu caracter politic. În conformitate cu Sfintele Canoane, arhiereului, preotului, diaconului, monahului şi monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică, să fie membri ai unui partid politic,să candideze la alegerile parlamentare sau locale, să participe la campanii electorale şi să ocupe funcţii de demnitar/înalt funcţionar public la nivel central sau local.
Clericul sau monahul care se implică în politică în calitate de membru sau de candidat al unui partid încalcă legământul depus la hirotonie, hotărârile Sfântului Sinod şi regulamentele bisericeşti, caz în care va trebui să aleagă între cariera politică şi misiunea clericală/viaţa monahală. Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile Eparhiale.
Totuşi, Sfântul Sinod, aplicând principiuli conomiei(dispensă), în vederea împlinirii misiunii sociale la care sunt chemaţi clericii în viaţa comunităţilor pe care le păstoresc, a aprobat ca, în situaţii excepţionale, preoţii şi diaconii să candideze, însă doar ca independenţi şi doar pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean în România cu aprobarea scrisă a ierarhilor lor,spune Sfântul Sinod.
Ca în toate campanile electorale, independenții au avut întodeauna un rol bine conturat, de la cine rup voturi sau pentru cine ,,aleargă,, pentru că asta este realitatea. Cu tot respectul cuvenit pentru BOR, cred că este o mare greșeală astăzi, să implici preoțimea în politică .Politica rămâne un tărâm al mizeriei omenești în România și nu era necesar ca în toată această bălăcăreală să intre și biserica , biserica trebuind să rămână un refugiu al omului către cele sfinte și nu partener de competiție politică. Astăzi te bălăcărești în campanie cu,, popa,, și mâine îl chemi la botez. Un lucru este cert, a început vânătoarea locală de preoți pentru campania electorală.
Să auzim de bine!
Ionuț Dascălu
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.