Primul număr din seria nouă, a treia, a revistei „Şcoala caraş-severineană”, publicaţie editată de Casa Corpului Didactic Caraş-Severin, a fost lansat joi, 28 ianuarie, în cadrul unui eveniment cultural-artistic de amploare, organizat la Palatul Cultural din Reşiţa, cu participarea a peste 150 de dascăli din judeţ, directori de şcoli, inspectori în învăţământ, artişti, oameni de cultură.
În deschiderea evenimentului a vorbit reprezentantul gazdelor, directorul artistic al Teatrului de Vest Reşiţa, actorul Dan Mirea. Pe scena Palatului Cultural au urcat personalităţi ale învăţământului din Caraş-Severin, care au vorbit despre activităţi, relizări, obiective. Inspectorul şcolar general, Nicolae Grindeanu, a făcut un scurt istoric al Casei Corpului Didactic, amintindu-i pe toţi directorii care au păstorit această instituţie. Directorul Casei Corpului Didactic Caraş-Severin, prof. Nicoleta Marcu, a prezentat pe larg revista, obiectivele propuse, rubricile permanente, precum şi unele articole. Evenimentul a fost moderat, cu entuziasm şi bună dispoziţie, de către prof. Lucia Peia.
A urmat un recital folk, susţinut de Cristian Buică, şi spectacolul „Cerere în căsătorie”, de A. P. Cehov, în regia lui Ion Mircioagă, prezentat de Teatrul „T.a.C.T.” din Sighişora şi Teatrul „7” din Bucureşti. În distribuţie: Gianina Iconaru, Şetfan Abrudan şi Eugen Pădureanu. Spectacolul, o comedie clasică, pigmentată de regizorul Mircioagă cu mult gustate trimiteri în realitatea contemporană, a câştigat aprecierile publicului, care a râs copios şi a aplaudat îndelung evoluţia actorilor. Ştefan Abrudan, în rolul flăcăului tomnatic, a făcut un personaj de un comic irezistibil, fiind secondat cu brio de Gianina Iconaru şi Eugen Pădureanu.
La final, regizorul Ion Mircioagă a dialogat cu spectatorii şi a susţinut o prelegere despre arta dramatică şi „arta didactică”, evidenţiind punţile de legătură înte artă şi educaţie.
Lazăr Câmpeanu
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.