Noul Cod Fiscal în loc să stimuleze „motoarele” economiei lovește foarte puternic în Intreprinderile Individuale și PFA-uri, nici persoanele fără venituri sau cele stabilite în străinătate nu scapă de brațul lung al ANAF-ului. În schimb consumatorii de alcool se pot bucura, scad accizele cu 30% la acool pur.
Sistemul de impozitare a proprietăţilor imobiliare va suporta schimbări majore, conform noului cod. Cele mai afectate vor fi persoanele fizice care deţin clădiri nerezidenţiale, folosite în scop economic, adică spaţii comerciale sau birouri. Prin urmare, persoanele fizice care, acum, plătesc aceleaşi impozite, indiferent de scopul în care este utilizat imobilul, vor datora mai mult, din 2016. Pentru spaţiile comerciale sau birouri, vor plăti exact ca firmele. Taxa va fi cel puţin dublă şi va putea ajunge chiar de 20 de ori mai mare. Nivelul va depinde de decizia consiliilor locale care vor putea alege o cotă din intervalul 0,2%-1,3%.
Totodată, noul Cod Fiscal schimbă impozitarea și în cazul clădirilor rezidențiale. Dacă acum, consiliile locale aplică o cotă de 0,1%, de anul viitor vor avea de ales între 0,08% şi 0,2%. Prin urmare, există posibilitatea dublării sumelor actuale.
Nici PFA-urile nu scapă de noul Cod Fiscal, unde firmele care au până la 10 angajaţi cedează statului 70% din câştig sub formă de taxe şi impozite, iar salariaţii care au venituri suplimentare ca PFA trebuie să achite şi pentru acestea contribuţia inviduală la fondul de pensii, de 10,5% din venitul suplimentar net. Asta aduce 2016 pentru categoriile menţionate. În acest moment, cei care lucrează pe cont propriu plătesc doar contribuţia pentru sănătate, de 5,5%, şi impozitul pe venit, de 16%. După ce noul cod va intra în vigoare, vor avea de plătit o taxă în plus la pensii, ceea ce înseamnă că mai bine de 30% din veniturile unui PFA ar urma să meargă la stat, faţă de doar 20% cât este impozitul în prezent.Economiştii estimează că zeci de mii de PFA-uri vor dispărea în primele luni de la intrarea în vigoare a Codului Fiscal, din cauza taxelor mult prea mari introduse pentru persoanele fizice.
Persoanele fără venituri vor fi obligate, cu câteva excepţii, să depună de anul viitor la ANAF o declaraţie prin care Fiscul le va stabili ce sumă au de plătit pentru contribuţia pentru sănătate (CASS), potrivit noului Cod Fiscal. Până acum persoanele care nu realizau venituri nu erau obligate să depună la fisc o declaraţie, iar pentru a beneficia de servicii medicale în sistemul public, acestea plateau CASS-ul pe şase luni în urmă. Contribuţia la sănătate pentru persoanele fără venituri va fi calculată luându-se ca bază salariul minim pe economie, acestea urmând să plătească 66 de lei pe lună, respectiv 792 de lei pe an. De unde?…Nimeni nu știe, în condițiile în care acea persoană nu încasează niciun ban.
Conform schimbării din 2016, persoanele fără venituri trebuie să depună declarații la Fisc și să plătească CASS nu contează de unde, ceea ce este un abuz fiscal pentru că cei din Diaspora sunt salariați în alte țări și plăteasc CASS acolo.
Nu toate persoanele fără venituri vor trebui să plătească CASS. În categoria excepţiilor se numără persoanele de până la 18 ani, elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, femeile însărcinate şi lăuzele, dar și persoanele cu handicap.
Așa că, din 2016 Codul Fiscal va complica și mai mult viața românilor, în special a celor fără venituri susținuți de stat prin diferite scheme de ajutor!
Alexandra Dăscălescu
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.