La data de 20 iulie, Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte ridicarea la cer a Sfântului Mare Proroc Ilie, Tesviteanul. Unul dintre cei mai importanţi proroci din Vechiul Testament, Sf. Ilie este celebrat ca un mare făcător de minuni şi aducător de ploi în vreme de secetă.
Peste 153.000 de români îşi sărbătoresc onomastica: dintre cei care poartă numele Sfântului Proroc Ilie, peste 113.000 sunt bărbaţi, iar 40.000 femei.
Legenda spune că în această zi Sfântul Ilie iese la plimbare pe cer într-un car de foc, tras de doi sau patru cai albi înaripaţi, cu biciul în mână şi trimite pe pământ tunete, fulgere şi trăsnete, vânt puternic, ploi abundente şi grindină.
Când fulgeră în cer, Sfântul Ilie dă cu sabia, iar când tună, atunci Pălie, vizitiul lui, arde cu tunul.
Astfel Sfântul Ilie se răzbună pe oamenii răi, păcătoşi şi necredincioşi, care nu mai au nici frică, nici ruşine şi se dedau la tot felul de nelegiuiri.
Se spune că şi dracii se sperie şi se ascund prin pomi, pe sub streaşina caselor, în turlele bisericilor şi chiar în corpul unor animale, în special câini şi pisici. Ca să nu-i scape nici unul Sfântul Ilie trăsneşte şi arborii, oamenii, vitele, casele, bisericile în care s-au ascuns dracii.
Sărbătoarea prorocului Ilie Tesviteanul este şi ziua Aviaţiei Române, acest sfânt fiind considerat, începând din 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor.
Schitul Sf. Ilie de pe Muntele Mic a devenit loc de pelerinaj pentru credincioşii din zona Caransebeşului şi Timişoarei, care vin în număr destul de mare la hramul lui, în ziua de 20 iulie, pentru turiştii din timpul verii şi iernii şi pentru credincioşii din satele apropiate care îşi au sălaşurile în apropiere.
Melinda Preda
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.