Serbia promovează în prezent o politică agreată de către Uniunea Europeană şi NATO, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Reşiţa, vicepreşedintele PNL Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, după întoarcerea din Serbia, unde a participat împreună cu o delegaţie a Partidului Popularilor Europeni, pentru o evaluare a stadiului de pregătire al statului vecin în ceea ce priveşte aderarea la cele două structuri.
„Ca o concluzie a acestei vizite, este evidentă dorinţa statului sârb şi a premierului Aleksandar Vucic, ca Serbia să adere la UE şi la NATO. În acest moment, consider că politica pe care o promovează guvernul Vucic este una agreată de cele două entităţi. De asemenea, Partidul Naţional Liberal susţine demersul integraţionist al Serbiei pe acest drum”, a afirmat Sorin Frunzăverde.
Potrivit vicepereședintelui PNL, Serbia a realizat progrese semnificative în acest sens. În plus, din toate discuțiile purtate cu partenerii sârbi, pe de o parte, dar și cu pozițiile pe care reprezentanții popularilor europeni le-au avut, reiese acest demers comun, respectiv, dorința comună de a integra cât mai repede Serbia în cele două structuri de putere. În ceea ce privește momentul în care s-ar putea produce integrarea Serbiei în Uniunea Europeană şi în structurile nord-atlantice, vicepreședintele PNL spune că reprezentanţii sârbi nu s-au grăbit în acest sens, fiind foarte atenți la negocierile în ceea ce privește tratatul de aderare.
„Mi-a plăcut un lucru pe care negociatorul șef pentru aderarea Serbiei la UE, Tania Miskevic, l-a spus, şi anume că nu îşi propun o dată precisă, un anume interval de timp pentru integrare, ci îşi propun să negocieze foarte bine tratatul de aderare. Cred că este un gest politic de maturitate, pentru că pot da exemple unde tratatul de aderare nu a fost strălucit negociat. Iar tratatul de aderare nu poate fi revizuit sub nicio formă, după ce a fost semnat. Nu există niciun fel de precedent în acest sens, în experiența Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, Serbia vrea să negocieze un tratat de aderare cât mai favorabil”, a subliniat Sorin Frunzăverde.
Întrebat dacă sârbii pot trece peste momentul în care NATO a efectuat raiduri aeriene asupra ţării, Sorin Frunzăverde arată că actuala putere din ţara vecină pare să aibă sprijin popular, după cum arată realitatea politică, ceea ce înseamnă că acea perioadă ar putea fi depăşită în conştiinţa publică.
Daniel Botgros
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.