Un eveniment mediatic şi cultural de marcă a captat atenţia iubitorilor de carte, oamenilor politici, reprezentanţilor administraţiei publice şi jurnaliştilor, joi, la Reşiţa. Este vorba de lansarea volumului „Politic şi apolitic”, apărut în condiţii grafice deosebite la Editura de Vest din Timişoara şi semnat de jurnalista timişoreană Lia Lucia Epure, directorul publicaţiilor Ziua de Vest şi Focus Vest, cadru universitar la Arad şi Cluj. De altfel, reşiţeancă, dacă ţinem cont de copilărie, adolescenţă şi chiar maturitate, Lia a venit practic acasă, cu acest nou volum, al şaptelea al autoarei, ce grupează o serie de editoriale şi comentarii politice sau nepolitice. Fiică a unei familii de liberali autentici – tatăl ei, regretatul Caius Petric, primul preşedinte al PNL Caraş-Severin, după 1989 – familie care a cunoscut direct ororile şi persecuţiile regimului comunist, Lia manifestă de aici o clară ascendenţă morală, spirituală şi chiar profesională. De altfel, spunea preşedintele Consiliului judeţean şi vicepreşedinte al PNL, Sorin Frunzăverde, la lansarea volumului, „Lia este un adevărat cronicar al Banatului de astăzi şi nu întâmplător manifestă acest spirit, să-i spunem, neconform. Avem, cu Lia, o colaborare dinamică în acest moment.” Sorin Frunzăverde a vorbit în termeni elogioşi despre familia Liei, mai ales că, elev fiind, a învăţat la acelaşi liceu reşiţean cu autoarea: Liceu de Matematică-Fizică din Reşiţa.
Despre volumul „Politic şi apolitic” a vorbit jurnalista reşiţeană Dorina Sgaverdia şi ea autoare a mai multor cărţi, care a remarcat printre altele, că nu e deloc simplu să fi femeie în presă.
„Lia a ales calea dificilă în jurnalism, a spus Dorina Sgaverdia. Pentru mine, ea se identifică perfect cu lupta cu clanurile mafiote din Timişoara. Este exact acel gen de luptătoare, aşa cum dovedeşte şi în acest volum. Cartea reuneşte comentariile ei din ultimii patru ani şi, dincolo de profilurile politice sau apolitice, regăsim evidenţa că a rămas o luptătoare care poartă războaie chiar şi acolo unde sunt locuri sfinte. Este un întreg spectacol al vieţii, în cartea Liei. Aş reliefa două personaje. Unul apolitic şi unul politic. Cel apolitic este ÎPS Corneanu, fostul mitropolit al Banatului, care e descris ca un nobil dar şi ca un om. Lia aduce o reparaţie morală acestui om deosebit, acuzat, la un moment dat de colaboraţionism, dar o personalitate autentică a acestor locuri. Lia nu-i menajează, însă nici pe preoţi şi nici pe politicieni. Personajul politic e Sorin Frunzăverde, căruia îi consacră câteva editoriale: un om inteligent, cult, plin de iniţiativă, care reuşeşte mereu să facă mai mult cu bani puţini, decât timişorenii, cu bani mai mulţi. Într-un cuvânt, o carte care va deveni istorie. Cu o valoare în plus: ilustraţia îi aparţine marelui artist bănăţean Ştefan Popa Popas.”
Lia Lucia Petric Epure, ca să respectăm întregul nume al autoarei, a vorbit sincer despre adolescenţa ei, punctată de creativitate, cu premiul naţional la Olimpiada de literatură, ceea ce a adus-o înspre scris şi spre Liceul de Matematică-Fizică, scrisul la Forumul Studenţesc, apoi la celelalte publicaţii care i-au adus notorietate.
„M-au marcat multe lucruri, a spus Lia Lucia Epure, la lansarea propriului volum. Printre altele, imensul dosar politic al tatălui meu, unde eu figuram ca infiltrată. Toate acestea şi multe altele m-au făcut să caut întotdeauna adevărul. Avem datoria să căutăm mereu adevărul. Acest volum este a şaptea carte a mea, o selecţie din textele ultimilor patru ani. Şi pentru că se vorbea aici de Sorin Frunzăverde, unul dintre editoriale poartă titlul „Sorin Frunzăverde – seism şi nu traseism”, referitor, desigur, la gestul politic de a se retrage dintr-un partid care susţinea un guvern corupt şi incompetent. Mi-am asumat aici şi corupţia din Biserica Ortodoxă, ipocrizia cu care sărutăm mâinile prelaţilor. Iisus ne obligă să descoperim adevărul şi aşa cred că este şi demersul meu jurnalistic.”
Cartea Liei Epure este cu siguranţă un preţios exponat din vitrina creaţiilor jurnalistice cuprinse în volume, autoarea înscriindu-se de mai mulţi ani pe această orbită complexă a conştiinţelor vii ale epocii. Valoarea materialelor dar şi verticalitatea şi obiectivitatea cu care abordează personajele şi personalităţile „radiografiate” fac din volumul „Politic şi apolitic” o contribuţie autentică la zestrea jurnalistică românească.
Daniel Botgros
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.