La Moldova Nouă e dimineață, forfotă, puțină ceață spartă de un dăngănit puternic. Părăsesc malul Dunării ca să văd ce este… după un drum scurt aflu sursa: o biserică masivă, un fel de uriaș ce vrea să lege cerul de pământ, chiar zugrăvită în culori celeste (alb și azur). E biserica sârbească ”Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, o biserică superbă, ctitorită în stilul baroc vienez, cu o pictură neorenascentistă și, ici-colo, mici petice cu fresce neobizantine recente.
”La noi, sîrbii ortodocși, în fiecare dimineață se face Utrenia, așa că zilnic, la ora 6 dimineață trage clopotul. Apoi la 12, seara…” ne destăinuie părintele protopop Vasile Plestici. Pentru că, practic, clopotarul nu putea pleca niciunde dat fiind faptul că la biserică clopotele trebuiau trase cel puțin de patru ori pe zi, părintelui protopop, după o vizită la Belgrad, i-a venit o idee inovativă. Faptul că fostul clopotar, Rone Olița Matei a fost arestat, după ce a fost prins furând din mai multe case, i-a grăbit decizia.
Biserica Sârbească din Moldova Veche este cel mai impunător lăcaș de cult din punct de vedere dimensional din întreaga zonă ( Clisura Dunării și Poliadia ) așa că a deveint prima din zonă care va beneficia de un sistem de tragere automată a clopotelor cu programare electronică. Mecanismul a fost construit de niște meșteri din Belgrad și a costat in jur de 3.500 de euro, a declarat pentru ziarul Cărășanul, Părintele Protopop Plestici Vasile, iar acesta va fi acționat electronic, direct de pe telefonul mobil sau alt gadget conectat la satelit. Cu alte cuvinte, printr-o simplă programare de calendar sau apăsare de buton, cele patru clopote se vor trage singure. ”Chiar azi au venit angajații de la Enel să ne schimbe rețeaua electrică, ne trebuie o rețea solidă, de putere mare, ca să poată acționa mecanismul. Biserica are patru clopote, cel mai mare cântărind mai bine de o tonă, cel mijlociu treisfert de tonă, iar cele două, mai mici, câte un sfert de tonă” ne mai spune părintele protopop.
Monument istoric și de artă a barocului vienez, biserica sârbească din Moldova Veche a fost ridicată între anii 1853-1856 și a fost pictată de renumiții pictori Ștefan și Mihai Popovici. La ora actuală parohia sârbească din Moldova Veche numără peste 1400 de suflete.
Alin Stan
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.