Dacă în urmă cu puţin timp, Sorin Frunzăverde, preşedintele CJ Caraş-Severin, sugera, în termeni mai diplomatici, că alocarea banilor aferenţi bugetului pe 2015 direct primăriilor, fără a mai trece prin consiliile judeţene, reprezintă o dovadă de centralism administrativ, luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele unui judeţ care a aborbit sau se află în curs de a absorbi suma de peste 700 de milioane de euro din bani europeni, a spus, tranşant, că bugetul e unul politicianist. Şi excesiv de centralist. Caraş-Severinul primeşte anul acesta 29,5 milioane de lei, din partea Ministerului Dezvoltării. Din această sumă, 13,6 milioane de lei sunt bani reportaţi de anul trecut. 14, 4 milioane de lei vin aferenţi lui 2015 şi 1,5 milioane au destinaţie directă şcoala din Lăpuşnicu Mare. Se vede imediat că suma primită anul acesta e aproape similară cu cea reportată anul trecut. Caraş-Severinul e întrucâtva „pedepsit”, arată Frunzăverde, pentru că primăriile PSD nu au cheltuit în 2014 banii veniţi, e drept, târziu, în octombrie. Numai că nici bani sosiţi în aprilie 2014 nu au fost cheltuiţi, arat preşedintele CJ.
„Vom încerca în acest an să convingem Ministerul Dezvoltării să cheltuim banii pe lucrările care trebuie finalizate, din cele 100 aflate în derulare, susţine Sorin Frunzăverde. Caraş-Severinul a primit mulţi bani anul trecut dar se ştia că ei n-au cum să fie consumaţi. În urma reportării lor, iată că am primit sume mici anul acesta. Iar cele peste 13 milioane de lei necheltuiţi sunt destinaţi aceloraşi lucrări. Am spus şi anul trecut, erau puţine şanse ca banii să fie cheltuiţi. Consiliul judeţean a folosit toate sumele, dar primăriile, nu. Şi dacă vă uitaţi pe listă, majoritatea sunt ale PSD. Îmi pare rău că aduc această nuanţă politică în administraţie dar aceasta e realitatea. Acest buget e construit doar pentru a aduce imagine unui PSD aflat în criză, în disoluţie şi care se va dezbina dacă nu rămâne la guvernare.”
Iată şi câteva dintre primăriile care n-au cheltuit banii alocaţi: Armeniş, Berlişte, Bucoşniţa, Goruia, Iablaniţa, Pojejena, Târnova, Vărădia, Oraviţa, Reşiţa. Municipiul capitală de judeţ, arată Sorin Frunzăverde, a reportat aproximativ 1,8 milioane de lei necheltuiţi. Reşiţa a beneficiat în 2014 de un buget important, arată Frunzăverde: peste 185 de lei, venituri totale.
Daniel Botgros
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.